HOME

LATIJN

GESCHIEDENIS

ROOSTER

UITGEVERIJ

CONTACT
bedrifslogoweb

CAESAR ALS BRON VOOR DE GALLISCHE GESCHIEDENIS


Julius Caesars Commentarii de bello Gallico, 'over de Gallische oorlog' wordt vaak gezien als Romeinse propaganda. Maar het boek heeft meer te bieden. Zo was Julius Caesar weliswaar heel trots op wat hij militair tegen de Gallische overmacht bereikte, maar ging hij met de Galliërs om, maakte contact en praatte met ze. En dat staat ook in zijn boek. Om die reden is de Gallische oorlog een document voor het Gallische leven in West-Europa en is Caesar onbedoeld de eerste Gallische geschiedschrijver.

Om het Gallische verhaal in Caesars de bello Gallico te ontdekken is een Gallische bril nodig. Daar bedoel ik mee dat je de tekst niet moet lezen zoals een Romein deed die in een heel andere wereld leefde, maar met de ogen van een Galliër die het meemaakte. Hoe dat moet, hebben René Goscinny en Albert Uderzo met hun albums over Asterix de Galliër voorgedaan. Galliërs zijn geen opstandelingen die zich tegen het wettige gezag en de cultuur van Rome verzetten, maar mensen die houden van hun eigen manier van leven en bereid zijn daar voor te vechten.

Die eigen Gallische manier van leven komt de moderne Europeaan bekend voor. Logisch ook want veel van onze moderne westerse gewoontes en gebruiken gaan terug op de tradities die in de tijd dat Caesar in Gallië was ook al bestonden. Maar de Romeinse schrijver Julius Caesar en zijn Romeinse lezers waren aan een heel andere manier van doen gewend en herkenden dus weinig van wat ze in Gallië meemaakten en zagen.

Wie met deze inzichten leest wat Caesar schreef, ziet een wereld van zelfbewuste vroege Westeuropeanen die meer gemeen hebben met het West-Europa van nu dan met het Rome van Julius Caesar.

In een reeks van tien colleges wordt de geschiedenis van de Galliërs tussen 58 en 50 v.C. vanuit Gallisch perspectief besproken in powerpoint presentaties vol originele teksten, kaarten en beeldend materiaal.

De prijs voor deze cursus is € 180 en kost samen met een cursus Latijn naar keuze geen € 335, maar € 260 euro.
De cursus is op de tijd van de presentatie zelf - donderdagochtend van 11.00 tot 13.00 uur - ook online te volgen.
Aanmelding kan telefonisch via 0610810838 of via rvroyen1@outlook.com

muntje